MAJLIS PERASMIAN WACANA

MAJLIS PERASMIAN WACANA "CABARAN DAN MASA DEPAN ORANG MUDA" OLEH PRESIDEN UMNO, DATUK SRI DR AHMAD ZAHID HAMIDI

Di Majlis Perkahwinan Anaknda Dato Ku Kamal, Pegawai Khas Presiden UMNO Di Bukit Kiara

Malaysia main dengan baik malam ini walaupun kalah 1-2 dengan Baharin. Penyokong pun luar biasa semangatnya dan memberikan sokongan moral kepada pemain. Kalah sekali bukan kalah selamanya. Ayuh Bangkit Harimau Malaya!

WACANA "CABARAN DAN MASA DEPAN ORANG MUDA" OLEH PRESIDEN UMNO, DATUK SRI DR AHMAD ZAHID HAMIDI

BEZA HAKIM YANG ADA INTEGRITI DENGAN YANG TAKDE INTEGRITI DAN MELINGGAR ETIKA KEHAKIMAN

1. Pesuruhjaya kehakiman Quay Chew Soon menarik diri daripada menjadi hakim kes saman sivil 1MDB terhadap Najib kerana beliau pernah berkhidmat di Tetuan Skrine sebelum pelantikannya sebagai pesuruhjaya kehakiman pada 2019. Tetuan Skrine sebelum ini telah memberi nasihat kepada salah seorang defendan dalam kes itu iaitu  Deutsche Bank berkenaan dengan kiriman wang kepada firma perbankan luar negara Coutts & Co Ltd dan JP Morgan Ltd.  Hakim Quay Chew Soon tidak terlibatpun secara peribadi dalam kes itu, tapi beliau tetap menarik diri dari menghakimi kes tersebut.

 2. Pesuruhjaya kehakiman Liza Chan Sow Keng menarik diri daripada menjadi hakim kes saman sivil 1MDB terhadap Dato Sri Najib kerana menganggap dirinya rakan Dato' Sri Najib.  Padahal, beliau sudah bertahun tidak berhubung dengan Dato Sri Najib.

 3. Pesuruhjaya Kehakiman Adlin Abdul Majid menarik diri daripada menjadi hakim kes saman sivil 1MDB terhadap Dato' Sri Najib kerana beliau pernah menjadi rakan kongsi dalam firma guaman Tetuan Lee Hishammuddin Allen & Gledhill yang sebelum ini menerima arahan untuk bertindak bagi pihak 1MDB.

 4. Pesuruhjaya Kehakiman Datuk Mohd Arief Emran Arifin menarik diri daripada menjadi hakim kes saman sivil SRC terhadap Dato' Sri Najib kerana penglibatannya sebelum ini sebagai rakan kongsi dalam firma guaman tempatan yang telah melakukan kerja untuk SRC walaupun dia tidak terlibat secara peribadi.

 Majlis Peguam (yang saya anggap sebagai biro bantuan guaman untuk PH) sebelum ini mengeluarkan kenyataan meminta hakim asal SRC menarik diri kerana beliau adalah adik kepada Exco kerajaan negeri Pahang dan ADUN Umno Benta Mohd Soffi Abdul Razak.

 Majlis Peguam berkata:

 "Kedaulatan undang-undang menuntut bahawa keadilan bukan sahaja mesti dilakukan tetapi ia mesti dilihat secara nyata dilaksanakan."

Bagaimanapun, apabila peguam Dato' Sri Najib memfailkan untuk membatalkan keputusan Nazlan dalam perbicaraan SRC yang memetik konflik kepentingan yang serius selepas meyakinkan bukti baharu (termasuk e-mel) menunjukkan bahawa Nazlan bukan sahaja Ketua Peguam Undang-undang dan Setiausaha Syarikat Maybank tetapi telah mengambil bahagian secara aktif dalam menasihatkan 1MDB untuk menubuhkan SRC dan dilantik untuk membantu menguruskan SRC dengan bayaran RM800k.

Majlis Peguam sekarang hanya krik krik krik.

Akhirnya, Nazlan telah dipindahkan dari mahkamah komersial untuk mengambil alih perbicaraan jenayah SRC berprofil tertinggi daripada hakim yang ingin dikeluarkan oleh Majlis Peguam walaupun perbicaraan sudah bermula dan walaupun Nazlan sebagai hakim baru ketika itu dan tidak mempunyai pengalaman kes jenayah.

Apa masalah Majlis Peguam dan PH? Di manakah kenyataan anda tentang Nazlan sekarang?

 "Bar mahu hakim dalam kes Najib menarik diri"